Historie naszych drzewek - Komentarze: Pierwszy jałowiec
greg - 2012-03-29, 17:59 Temat postu: Komentarze: Pierwszy jałowiec Tutaj dyskutujemy na temat historii MOJEGO DRZEWKA, którą możesz zobaczyć w wątku
"Historia drzewka: Pierwszy jałowiec"
Jeśli masz pytania odnośnie wykonanych zabiegów, chcesz coś doradzić lub po prostu skomentować, to jesteś w odpowiednim miejscu.
==========================================================
TigerStyle - 2012-03-29, 18:25
Kawał dobrej roboty. Historia jest według mnie, od sadzonki w gruncie rzeczy, do "młodego" bonsai.
Na mniejszym pniu, po lewej jest chyba zdechła już gałąź. Być może materiał na mały jin? Dodałoby to wedlug mnie wieku do kompozycji.
Pozdrawiam
willy - 2012-03-30, 00:54
Hm... styl tej kompozycji to Sokan (dwa pnie). No i jest pewien szkopuł. Wg wzorca tego stylu, najniższy konar głównego pnia (ten z prawej, grubszy i wyższy) nie może wyrastać niżej niż najniższy konar drugiego pnia Teoretyczne rozwiązanie: albo skrócenie głównego pnia co wymuszać będzie konieczność pogrubienia lewego, albo wycięcie dolnych gałęzi z pnia prawego. Ewentualnie jakies gięcie niższego pnia, ale chyba wyszło by to dziwacznie.
greg - 2012-03-30, 18:53
TigerStyle napisał/a: | Być może materiał na mały jin? |
Taki właśnie był zamysł, tylko nie miałem jakoś czasu.
Willy napisał/a: | Wg wzorca tego stylu, najniższy konar głównego pnia (ten z prawej, grubszy i wyższy) nie może wyrastać niżej niż najniższy konar drugiego pnia |
Szczerze mówiąc byłem przekonany, że jest dokładnie odwrotnie i z takim zamysłem usunąłem widoczną na fotce gałąź. Prawdę mówiąc dość niedawno Ale przewertowałem kilka książek i chyba rzeczywiście masz racje Willy ... Nie wiem jak doszedłem do wniosku żeby ją obciąć - po prostu mi nie pasowała - drzewko robiło wtedy wrażenie takiego "krzaka".
willy - 2012-03-30, 19:32
no to masz teraz czas na przemyślenia, i dokładną analizę kompozycji jak mawia klasyk pośpiech jest wskazany tylko w jednej "dziedzinie" i nie ma na myśli bonsai postaram się podrzucic jakiegos virta jeśli coś ciekawego mnie dopadnie
pozdrawiam i powodzenia
Jacek Grzelak - 2012-04-11, 23:21
Brawa za wytrwałość , reszta przyjdzie z czasem
|
|
|