focus po przejściach |
Autor |
Wiadomość |
RenataM [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-08, 07:41 focus po przejściach
|
|
|
Witam,
Posiadam focusa po przejściach, tzn. wysuszeniu i straceniu liści:(, jakiś czas temu wypuścił nowe odrosty, ale nie wygląda to najlepiej, żeby nie powiedzieć że wcale to nie wygląda, wiem że powinnam go odrutować i przyciąć, ale zupełnie nie wiem gdzie. jak widać na zdjęciu ma długie kończyny. to czego nie widać na zdjęciu to to, że z jednego miejsca wyrasta kilka pędów, i nie wiem gdzie będzie teraz pęd główny bo łodyżka na górze jest wydaje mi się całkiem sucha.
serdecznie proszę o pomoc |
|
|
|
|
kristofer001
Krzysztof K.
Pomógł: 17 razy Wiek: 43 Dołączył: 10 Maj 2007 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 2008-08-08, 07:53
|
|
|
hmmm powinnas go zadrutowac i przyciac? Ale napisz co tam ciac, a tym bardziej co tam drutowac?? Ja raczej bym zaserwowal mu troche swiatla,a raczej duzo pozniej zadbal o odpowiednie podlewanie jesli roslina dojdzie do siebie nawozenie, a jak juz wszystko bedzie ok i mial wielka zielona bujna czapke to wlasnie wtedy bym przycinal i drutowal!
A jesli chodzi o ten wierzcholek to przytnij od samej gory kawalek i jak bedzie brazowy w srodku to nij nizej i nizej az zobaczysz zdrowa zielona tkanke! |
_________________ Pozdrawiam! |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2008-08-08, 09:22
|
|
|
skoro to focus to ja bym mu wymienił olej, filtr powietrza i filtr oleju o oponach nie wspomnę |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
RenataM [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-08, 10:31
|
|
|
Oj joj joj, przepraszam za przejęzyczenie, ale skoro mamy takiego znawcę motoryzacji to może też podpowiedź co do alfy dostanę??:) |
|
|
|
|
RenataM [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-08, 10:39
|
|
|
a jeśli chodzi o mojego FICUSA to jeśli chodzi o te światło, to czy mam go postawić na parapecie (czytałam że nie można), obecnie stoi na szafeczce przy akwarium (wilgotność) trochę po niżej parapetu, co prawda przy opuszczonej rolecie z bambusa, czy to znaczy że mam go wystawić na słoneczko?? i czy mam pozwolić mu wydłużać górne kończyny swobodnie??
dzięki za radę |
|
|
|
|
RenataM [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-08, 10:58
|
|
|
ok, przycięłam, no zielona to nie jest ale puściła soki więc myślę że o to chodziło |
Ostatnio zmieniony przez RenataM 2008-08-08, 11:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
S. Smolińska [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-08, 12:02
|
|
|
RenataM napisał/a: | a jeśli chodzi o mojego FICUSA to jeśli chodzi o te światło, to czy mam go postawić na parapecie (czytałam że nie można), obecnie stoi na szafeczce przy akwarium (wilgotność) trochę po niżej parapetu, co prawda przy opuszczonej rolecie z bambusa, czy to znaczy że mam go wystawić na słoneczko?? i czy mam pozwolić mu wydłużać górne kończyny swobodnie??
dzięki za radę |
Jasne, że na słoneczko! Tam, gdzie teraz stoi będą mu rosły (o ile w ogóle będą) długalaśne pędy z wielkimi międzywęźlami. Fikusy są roślinami z "ciepłych krajów" i koniecznie potrzebują światła, a bezpośrednie słońce raczej nie zaszkodzi. W razie bardzo ostrego nasłonecznienia zawsze możesz zastosować cieniówkę. |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2008-08-08, 13:06
|
|
|
Zastanawiam się , kto pisze takie brednie że fikusy boją się słonka , zajmuję się nimi od 14 lat i nigdy nie przestawiałem z parapetów , nawet w największe upały , od 3 lat na lato wynoszę je do szklarni , a i tam są w pełnym słonku , a jakie osiągam efekty można zobaczyć w temacie historie |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
wog [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-08, 13:16
|
|
|
delete |
Ostatnio zmieniony przez wog 2010-01-23, 06:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2008-08-08, 13:21
|
|
|
Tak Grześ u retusów , to prawda , jednak nie odpadają masowo jak w zacienionym miejscu |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
RenataM [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-08, 14:14
|
|