Karmona drobnolistna |
Autor |
Wiadomość |
Sopel [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-07, 10:19 Karmona drobnolistna
|
|
|
Moje drzewko się zaaklimatyzowało już jakiś tydzień temu i zacząłem myśleć nad tym jak je przyciąć itd. Generalnie chciałbym zmienić drzewku stronę przednią gdyż myślę, iż będzie prezentowało się lepiej z innej perspektywy tylko powstaje pytanie takie, iż z tej strony którą chcę wybrać będzie widoczny taki element pnia jak na "zdjęciu 1" czy takie coś w ogólno-przyjętych zasadach może być uwidocznione czy raczej powinno się to chować?? |
|
|
|
|
Herpestes
Pomógł: 12 razy Wiek: 46 Dołączył: 20 Mar 2008 Skąd: Stare Juchy
|
Wysłany: 2008-08-07, 17:45
|
|
|
Ja bym zostawił,to wygląda jak obłamany konar co w naturze często się zdarza u starych drzew kture mają ciężkie gałęzie. |
|
|
|
|
Sopel [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-07, 18:55
|
|
|
no właśnie też tak pomyślałem, poza tym jak się ładnie przytnie drzewko i wyeksponuje ten konar po prawej stronie to będzie to ładnie wyglądać |
|
|
|
|
wog [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-07, 19:01
|
|
|
delete |
Ostatnio zmieniony przez wog 2010-01-23, 06:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Dolin
Początkujący!Pomoc mile widziana:)
|
Wysłany: 2008-08-07, 21:57
|
|
|
zrób więcej zdjęć z różnych ujęć to może będe w stanie Ci coś podpowiedzieć a propo kształtowania. |
_________________ Dolin... |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2008-08-07, 22:34
|
|
|
Jedyna sensowna odpowiedź w tym temacie to Woga , takie konary na liściastych drzewkach powinno się jak najszybciej wybrać do żywego , lub przynajmniej nieco oczyścić , wówczas drzewko ma szanse zalać je za jakiś czas kalusem , ten sęk i tak zgnije i zostanie brzydka rana , lepiej zrobić to zawczasu , i czekać na zabliźnienie |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
Sopel [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-08, 05:41
|
|
|
odnośnie mojej wizji nadania kształtu temu drzewku dodam w osobnym, nowym poście jak dojdę sam ze sobą do konsensusu jak to ma definitywnie wyglądać na razie chciałem wiedzieć tylko czy takie coś może być widać czy nie i teraz mogę myśleć dalej
Jacek Grzelak napisał/a: | takie konary na liściastych drzewkach powinno się jak najszybciej wybrać do żywego , lub przynajmniej nieco oczyścić |
oczyścić do żywego znaczy dół tej rany który jest zabarwiony na czarno?? Jakimś nożem albo czymś to zebrać tak? Wtedy zasmarować to pastą na rany? Dobrze rozumiem?
Dzięki za rady |
Ostatnio zmieniony przez Sopel 2008-08-08, 05:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2008-08-08, 13:17
|
|
|
tak dokładnie , albo frezarką , czy dłutkiem gnijącą część drewna trzeba wywalić |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
|