Sugestie w dalszym kształtowaniu fikusa |
Autor |
Wiadomość |
krislodz
|
Wysłany: 2012-01-06, 13:24 Sugestie w dalszym kształtowaniu fikusa
|
|
|
Zacząłem od miesiąca kształtować fikusa którego kupiłem wstępnie ukształtowanego w szkółce bonsai. Przesadziłem go do nowej ziemii około półtora miesiąca temu, usunąłem kilka gałęzi i zadrutowałem około miesiąca temu. Moje pytanie dotyczy dalszej pracy nad nim. Szczególnie nie wiem jak rozwiązać wierzchołek, który mi sie szczególnie nie podoba. Drzewko ma około 25 cm. |
Ostatnio zmieniony przez krislodz 2012-01-06, 17:08, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
Mirek Drabent
Pomógł: 16 razy Wiek: 64 Dołączył: 02 Maj 2010 Skąd: Głogów
|
Wysłany: 2012-01-06, 15:10
|
|
|
A zdjęcie? |
_________________ Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Pit-B
Piotr Brożek
Pomógł: 8 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2007 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 2012-01-06, 16:38
|
|
|
Jak zaznaczył Mirek pierwszym zadaniem będzie wykonanie zdjęcia. Następnie napisanie jak długo roślina stacjonuje na miejscu docelowym. Potem zapewne potrzebne będzie kilka nowych zdjęć. No i temat się rozwinie i nikt nie napisze że nie udzielają porad na tym forum.
Potem wspólnie utniemy wierzchołek, między czasie okaże się że, są problemy bo przesadzenie, drutowanie wszystko naraz i temat będzie się rozwijał jak setki podobnych. |
_________________ Piotrek
http://www.kwiatyagnieszki.pl/ |
|
|
|
|
Mirek Drabent
Pomógł: 16 razy Wiek: 64 Dołączył: 02 Maj 2010 Skąd: Głogów
|
Wysłany: 2012-01-06, 19:17
|
|
|
Wierzchołek jest za gęsty-trzeba coś wyciąć(pod twoim tematem jest temat o ligustrze, wstawiłem tam zdjęcie,może pomocne w tym przypadku) Moja propozycja ogranicza się tylko do niewielkiej korekty jednej z gałęzi Chodzi o odgięcie jej z tyłu o około 35-40 stopni.Życzę powodzenia w uprawie,to na razie tyle. |
_________________ Pozdrawiam! |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2012-01-06, 20:15
|
|
|
Jak napisano wyżej. Ja bym coś wyciął z góry i całość zadrutował i rozłożył odpowiednio. Fajny fikusik. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
Pawelr75
pawelr75
Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 01 Sty 2012 Skąd: Krotoszyn
|
Wysłany: 2012-01-08, 19:50
|
|
|
Ładne drzewko
Ktoś wykonał przy nim już dużo pracy.
Pytasz co dalej?
Jeżeli przód ma być przodem to ja bym schował gałąź "1" do tyłu, bo nakłada się z gałęzią powyżej niej i psuje widok przodu.
Gałąź "2" bym troszkę obniżył i wyprostował.
No a góra do prześwietenia.
Oczywiście zanim coś utniesz pomyś wiele razy. Ja czasami przy jednym moim drzwku siedzę cały dzień. Cierpliwości i powodzenia |
_________________ www.renesansman.blogspot.com |
|
|
|
|
|