|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
ligustr chinski - prawie uschnął |
Autor |
Wiadomość |
ryfi01
|
Wysłany: 2013-02-05, 16:52 ligustr chinski - prawie uschnął
|
|
|
witam
ostatnio moje drzewko obumarło z dnia na dzien, nie podlewalem 2 dni i nagle liscie zwiedly i zwinęły sie, podlalem drzewko przez zanurzenie co potem wyczytalem ze jest zbronione
liscie całkowicie uschly wiec je usunąłem
jedyna gałąż na ktorej sa jeszcze liscie to dolna i tylko tu jest zielono reszta jest sucha
jak uwazacie dalec pielęgnowac drzewo czy raczej jest spisane na straty???
|
Ostatnio zmieniony przez szef 2013-02-05, 20:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2013-02-05, 20:09
|
|
|
Chyba się wdarła literówka - nie lingustr lecz ligustr. Wiadomo jednak o co chodzi.
Napisz więcej szczegółów - od kiedy je masz, kiedy przesadzałeś, jak często podlewałeś, nawoziłeś itp.
Gdzie wyczytałeś, że w takich sytuacjach podlewanie przez zanurzenie jest zabronione?
Dolna gałąź jest zielona więc roślina żyje. Nie wiadomo też, czy nie wypuści świeżych pąków wyżej. Z całą pewnością jednak co najmniej sezon jest stracony. |
|
|
|
|
ryfi01
|
Wysłany: 2013-02-06, 09:21
|
|
|
mam go od roku, przesadzalem 2 miesiace temu poniewaz zalęgły sie ziemiórki i drzewo obumieralo
po tym ladnie odbilo i puszczalo pelno nowych pączkow
podlewanie co drugi dzien oraz lekkie zraszanie codziennie, nawoc co 2 tyg w okresie zimowym
z tym podlaniem przez zanurzenie czytalem chyba tu na forum ze jak roslina przeschnie to nie wolno jej dac odrazu tyle wody tylko stopniowo podlewac zeby korzenie nie zgnily
pod kora sucho od czesci dolnej gałazi do czubka, zas czesc drzewka przy gałązi jeszcze zielona
bede dbal o nie jak dotychczas mam nadzieje ze sobie poradzi
bede wdzieczny za jakies wskazowki pomocne w poprawie kondycji drzewka
dziekuje |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|