|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Drzewko zrzuca liście, obumiera. |
Autor |
Wiadomość |
Mati_00 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-30, 15:53
|
|
|
Witam, mam problem z moją Segeretią...liście pożółkły i odpadają. Może to wina tego,że codziennie zraszałem ją po 2x dziennie i co 3 dni podlewałem, ale teraz ograniczyłem jej dostęp do wody do zraszania co 2 dni i podlewania co 3-4 dni, ale jak było tak jest dalej. Drzewko ma praktycznie przez cały dzień dostęp do słońca, no od wschodu tak do 12-13 godziny, bo stoi przy oknie, okno jet często otwarte.
Co ztym zrobić? |
|
|
|
|
kono1111
Pomógł: 2 razy Wiek: 29 Dołączył: 17 Sie 2011 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2011-09-30, 19:14
|
|
|
Witam. Co do zraszania- jeśli wykonywałeś to w odpowiedni sposób (gdy promienie słoneczne nie padały na drzewko) to chyba nie powinno jej to zaszkodzić.
Co do podlewania- czy aby nie przelewałeś drzewka? Drzewko powinno się podlewać wtedy gdy tego potrzebuje- takie podlewanie co 3-4 dni może być zabójcze, przez złe dawkowanie wody. Możliwe, że stało się też tak przez przeciąg.
Mógłbyś wrzucić zdjęcia? Będzie lepsze rozeznanie. Bo jest też możliwość, że to szkodniki- przy otwartym oknie nie trudno o nie.
Pozdrawiam. |
_________________ Konrad |
|
|
|
|
Mati_00 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-10-01, 14:59
|
|
|
Oto fotki z dzisiaj:
|
|
|
|
|
Mati_00 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-10-07, 20:22
|
|
|
Ze względu na krytyczny stan mojego drzewka po lekkim presuszeniu, postanowiłem przyciąć mu korzenie i dać Stefanowi trochę nowej ziemi. Zobaczymy ... |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2011-10-07, 21:01
|
|
|
Krytyczny stan drzewka ? I przyciąłeś korzenie? Trochę nowej ziemi? Gratuluję...
Korzenie przycinasz wiosną przy przesadzaniu i to tylko wtedy gdy roślina jest zdrowa.
No nie wiem ale teraz jak padnie to przyczyną może być wszystko.
Moim zdaniem gospodarka wodna była nieodpowiednia.
Radziłbym wsadzić do większej doniczki z dobrą mieszanka ale nie ruszać korzeni...
Nasuwa się też pytanie kiedy nabyłeś drzewko. Może zwyczajnie się aklimatyzuje.
Pozdrawiam. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
Ostatnio zmieniony przez peper50 2011-10-07, 21:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|